Min egen tacksamhetsresa

På min SUP känner jag alltid tacksamhet. Här på det Norska havet i Nordnorge.

”Dina tankar går ju i en nedåtgående spiral”, sa mannen till mig och fortsatte: ”Du behöver fokusera på vad du vill ha i stället för det du inte har”

Detta var för ett antal år sen, då jag nyligen blivit av med mitt arbete, eftersom koncernen fått nya ägare och min verksamhet lades ner. Jag hade också förlorat en nära anhörig något år tidigare, och inte riktigt sörjt det. När även min relation tog slut efter 6 år, hamnade jag i en känslomässig kris och drabbades av en neurologisk sjukdom som i mitt fall innebar att jag knappt kunde prata. Jag blev sjukskriven och på Arbetsförmedlingen klassades jag som ”funktionshindrad”.

Kände mig värdelös
Jag kände mig totalt värdelös och trodde aldrig att jag skulle kunna få något nytt arbete, än mindre en relation. Det kändes som om mitt liv var slut och jag inte längre hade något att tillföra. Kanske var det bara att acceptera att jag skulle leva resten av mitt liv som sjukpensionär.

”Du behöver fokusera på vad du vill ha, i stället för det du inte vill ha” sa han och pekade nu upp mot himlen. Och i det att jag lyfte blicken uppåt, fylldes jag av en härlig känsla: Tänk om det även var möjligt för mig att förändra mitt liv?

Mötet med en man
Så träffade jag en dag denne man i en park. Han berättade att han bestämt sig för att bli ekonomiskt oberoende när han var 50, och jag frågade nyfiket hur han lyckats uppnå det. Han förklarade att han fokuserade på att känna känslan av att vara ekonomiskt oberoende, redan innan han var det, agera som om han redan var där. Han frågade mig sen: ”Och var befinner du dig i ditt liv?” Jag berättade om min situation och han svarade: ”Men dina tankar kretsar ju bara här”, medan han pekade ner i leran på marken. Jag tittade på den lilla lerpölen som bildats av det tidigare regnet, och insåg hur rätt han hade.

Där och då bestämde jag mig för att vända mitt liv. I alla fall ge det ett försök. För jag var ändå skeptisk till att det skulle kunna gå. Jag började flytta fokus ifrån det jag inte hade till det jag ville ha i mitt liv. Hur skulle det kännas att vara där jag ville vara? Att ha mitt drömjobb och min drömrelation? Jag vägrade acceptera läkarens diagnos och bestämde mig för att få rösten tillbaka genom att försöka prata så mycket jag kunde. Trots att jag knappt hade någon röst, startade jag en egen verksamhet där jag erbjöd föreläsningar och kurser inom personlig utveckling. Från ingenstans hörde människor av sig och ville gå mina kurser. Efter en månad hade jag fått så mycket röst tillbaka att jag kunde börja prata igen.

Fick mitt drömjobb
Men just då var jag inte i form att driva ett företag, så mitt första mål var att hitta mitt drömjobb, där arbetsgivaren verkligen skulle vilja ha just mig och se fram emot att jag började där. Ett halvår senare började jag på mitt nya arbete som ansvarig för mitt drömjobb, där jag har full frihet och förtroende. Min nya chef sa ordagrant; ”Vi ser så mycket fram emot att du ska börja här” och uttryckte ofta sin uppskattning över mina prestationer.

En harmonisk relation
Mitt andra mål var en harmonisk och tillitsfull relation, där vi kommunicerar på ett moget sätt och där det är självklart från dag ett att det är vi. Jag ville träffa någon som ville satsa för livet och verkligen ville ha just mig, Mannen jag sen träffade berättade att han redan på första dejten tänkt att: ”Det är henne jag vill ha – för resten av livet!” Såklart möter vi alla utmaningar i våra relationer. En bra relation handlar inte om att man inte har konflikter – det handlar om hur man hanterar dem. Även där är tacksamhet ett effektivt verktyg.

Tacksamhet nyckeln
Jag förstod att det fanns en nyckel i detta, något jag gjorde och kände som gav resultat. När jag identifierade känslan förstod jag vad det var: tacksamhet. Jag började aktivt arbeta med att fokusera på tacksamheten i mitt liv, och så som ofta händer dök det upp böcker, människor och sammanhang som bekräftade detta för mig. Det var allt ifrån gamla skrifter och filosofer till självhjälpsprogram och terapier som alla sa samma sak: Tacksamhet fungerar. En del kallar det attraktionslagen: att den känsla vi bär inom oss får vi mer av. Andra pratar om mirakel. För mig spelar det ingen roll vad det är, bara det fungerar.

Jag har i varje svår situation jag upplever valet att fokusera på brist eller tacksamhet, och det valet avgör om jag ska vara lycklig eller olycklig.

Tacksamhetens kraft
Idag arbetar jag med mina övningar varje dag och upplever ständigt små mirakel i mitt liv. Så stark är tacksamhetens kraft, att den kan vända mörker till ljus. Jag har i varje svår situation jag upplever valet att fokusera på brist eller tacksamhet, och det valet avgör om jag ska vara lycklig eller olycklig.

Var öppen för mirakler!
Det finns ingen lag som säger vad som är möjligt i ditt liv, inget facit. Om du arbetar med att fokusera på det du vill ha, i stället för det du inte har, kommer det att komma till dig i en form du kanske inte hade kunnat föreställa dig och på ett sätt som du inte trott varit möjligt. Vad som helst kan hända – var öppen för mirakler när du börjar arbeta med tacksamhet!