Om tacksamhet

Foto: Marcos Paolo Prado

Skapa det liv du vill ha
Vad vill du förändra i ditt liv? Din arbetssituation? Din relation? Din bostadssituation eller din ekonomi? Många kan vittna om hur mirakulösa förändringar skett på olika områden i livet, när de valt att arbeta aktivt med tacksamhet. Problemet är att vi ofta fokuserar mer på det vi inte har eller på det vi inte vill ha i våra liv, än på det vi vill ha. Med konkreta tacksamhetsövningar lär du dig att manifestera mer av det du VILL ha i ditt liv.

Läs vad forskningen säger om tacksamhet

Vad är viktigast för dig?
Om vi funderar på allt vi önskar oss i livet, vad är egentligen syftet med att få det? Troligtvis att vi ska bli lyckliga. Det är egentligen inte föremålet eller förändringen i sig som är det viktigaste, utan känslan vi tror vi ska få när vi uppnått vår dröm. Men tänk om du kunde vara lycklig redan här och nu? Om jag frågar dig: Vad är viktigast för dig – att få allt du drömmer om eller att bli lycklig? Vad skulle du svara?

Skeptisk till tacksamhet?
”Det är lätt för dig att vara tacksam”, sa en person till mig, när jag berättade om hur tacksamheten hjälpt mig i livet. Men man kan vara säker på att vi alla får vår beskärda del av svårigheter i livet. De som verkar lyckliga behöver inte nödvändigtvis ha det bättre, utan har troligen en annan attityd till livet. Tacksamhet kan verka provocerande när man befinner sig i en kris: ”vad har jag att vara tacksam över?”. Men hur illa det än är, finns det alltid något att vara tacksam för, och genom det bryta den nedåtgående spiralen för att påbörja vägen upp till ett ljusare liv. Som Siddharta Gautama (Buddha) sa:

”Låt oss vara tacksamma, för om vi inte har lärt oss en hel del idag, så har vi åtminstone lärt oss lite, och om vi inte lärt oss lite, så är vi åtminstone inte sjuka, och om vi är sjuka, så är vi åtminstone inte döda. Så låt oss alla vara tacksamma.” 

Hur påverkas vi av tacksamhet?
Så vad händer när vi börjar fokusera på tacksamhet i livet? Förutom att vi omedelbart blir gladare och lyckligare, lär vi hjärnan att fungera på ett nytt sätt. För varje situation där vi tar ett medvetet beslut att välja tacksamhet i stället för brist, skapar vi nya strukturer i hjärnan, så att detta kommer att gå mer och mer automatiskt för varje gång, och vi kommer att se positiva förändringar i våra liv.

Hur sker magin i livet med tacksamhet?
När du släpper in tacksamheten i ditt liv, kommer du att börja möta människor på ett annat sätt, vilket skapar nya möjligheter för dig. Du kommer att börja upptäcka vägar du tidigare inte lagt märke till och märka att du ser med nya ögon på ditt liv.

Hjärnan tar alltid den enklaste vägen
För att spara energi, går vår hjärna helst i gamla hjulspår, så att vi inte ska behöva lägga för mycket energi på att tänka. Det mesta du gör i din vardag, gör du utan att tänka särskilt mycket på det. På samma sätt är det med dina tankebanor: Vissa situationer i ditt liv väcker automatiskt vissa tankar – och känslor. Men det behöver inte vara så.

Vi är mer än våra tankar och känslor och de behöver inte styra oss.

Vi blir mer medvetna om vad vi tänker
Något i din omgivning ger dig en förnimmelse, som en gnista. Denna gnista väcker en känsla i dig, bra eller dålig. Låt säga att det är en dålig känsla. När du känner den, börjar du direkt att tänka tankar som: ”Usch nu har jag ångest igen, det är typiskt att livet alltid ska vara såhär och att det aldrig blir bättre. Jag kommer alltid att vara fast i detta träsk”. Fast sekunden innan du fick förnimmelsen, kanske allt var bra. Utifrån det vi tänker, drar vi slutsatser om våra liv. Men vi kan styra detta. Genom att bli mer medvetna om vad vi tänker, kan vi också välja vad vi tänker och stoppa negativa tankebanor.

Konkreta redskap och övningar
De negativa tankarna tjänar oss inte på något sätt, mer än att göra oss uppmärksamma på våra problem. Så fort vi blivit det, kan vi välja att tänka andra tankar och på så sätt ta oss ur våra inkörda hjulspår. För att en förändring ska kunna ske, behöver du först och främst vilja att den ska ske, sen ta ett medvetet beslut. Genom tacksam.nu får du konkreta redskap och övningar att utföra varje dag, som garanterat kommer att förändra ditt liv till det bättre.

Mirakulösa förändringar
När du börjar arbeta med tacksamhet, kommer du märka positiva förändringar i ditt liv, inte bara i ditt eget mående: vi är många som upplevt till synes mirakulösa förändringar i relationer, arbete, ekonomi och hälsa. Detta kanske låter för bra för att vara sant, men vad har du att förlora på att ge det en chans?

Läs om min egen tacksamhetsresa